Giacomo Puccini
Giacomo Puccini är ett namn som du kanske inte är bekant med på rak arm, men om du har någorlunda kunskaper inom opera kommer du garanterat att känna till de enastående verk han komponerat. Denna italienska kompositör var verksam mellan år 1858 och 1924 och har under denna tid skapat några av de mest kända operorna genom tiderna, bland annat Tosca, Turandot och La Bohéme.
Låten Nessun Dorma ifrån operan Turandot är en av de mest krävande och mest framförda ariorna någonsin. Denna välkända komposition har bland annat framförts av legender som Pavarotti och Jussi Björling. I denna artikel kommer du att få lära dig mer om Puccini och hans uppväxt. Vi ska även titta närmare på hur hans karriär utvecklats och hur han kommit att bli en av de mest välkända kompositörerna i historien.
Började spela orgel som 10-åring
Giacomo Puccini föddes den 22 december år 1858 i Italien, närmare bestämt i staden Lucca i regionen Toscana. Puccinis far hade ett stort intresse för musik och var faktiskt den fjärde generationen musiker i deras släkt. Han arbetade både som direktör och lärare vid musikskolan i Lucca, så det var inte mer än naturligt att Puccini skulle föra musikgenerna vidare. Tyvärr avled fadern tidigt under Puccinis uppväxt.
Efter faderns död förlorade familjen sina inkomster, men trots det fick Puccini redan vid fem års ålder möjlighet att studera musik hos den välkända sångpedagogen Carlo Angeloni. Några år senare anställdes Puccini som organist hos det lokala nunneklostret och imponerande på många med sina talanger. Det tog inte lång tid innan han fick möjlighet att uppträda både i kyrkor och i samband med andra nöjesevenemang.
En avgörande händelse
Så hur kom Puccini på att han ville skapa just opera? En avgörande händelse fick honom på dessa tankar. Den välkända operan Aida visades i staden Pisa, som ligger omkring 2 mil ifrån Lucca. Puccini var nyfiken och valde att se föreställningen så han promenerade dit, vilket tog omkring fyra timmar. Operan var dock värd mödan och det var här Puccini beslutade sig för att bli kompositör.
För att hans drömmar skulle bli verklighet var han tvungen att studera musikteori. Puccini hade inte råd att betala avgiften till musikkonservatoriet i Milano, men efter att hans mor skrivit till drottningen och förklarat situationen beviljades han ett stipendium. År 1880 skrevs han in på skolan, men livet efter det var hårt. Stipendiet räckte inte långt och det är denna torftiga livsstil som blev inspirationen till operan La Bohéme.
De första verken
Under sin tid vid konservatoriet skrev Puccini ett av sina första verk som framfördes för publik, Capriccio Sinfonico, samt Le Villi som var en enaktare. Det senare verket komponerades faktiskt som ett bidrag till en tävling som Puccini tyvärr inte vann. Dock gjorde detta inte särskilt mycket, då Le Villi ändå sattes upp i Teatro del Verme år 1884 och föreställningen nådde dessutom stora framgångar.
Giulio Ricordi, en italiensk musiker, uppmärksammade Puccinis verk extra mycket och köpte upp rättigheterna till Le Villi. Senare kom han att äga rättigheterna till alla Puccinis operor via det familjeägda bolaget Casa Ricordi. Nästa opera, Edgar, fick inte det bästa mottagandet, men det fick däremot fyraktaren Manon Lescaut som blev Puccinis internationella genombrott. Under tre års tid sattes operan upp i femton olika länder!
De riktiga genombrotten
Två av Puccinis mest kända operor är La Bohéme, som såg till att Puccini på kort tid blev ekonomiskt oberoende, och Tosca, som också blev en succé runt om i världen. Självklart har kompositören även skrivit mindre omtyckta verk, till exempel Madama Butterfly som fick så dåliga betyg att Puccini till och med valde att skriva om visa delar. I det stora hela har dock Puccini tagit operavärlden med storm.
Den sista operan
Ett annat känt verk av Puccini, som bland annat innehåller den världskända akten Nessun Dorma, är operan Turandot. Detta drama baserades på att Puccinis fru, Elvira, misstänkte honom för att vara otrogen med hushållets tjänstekvinna. Elvira sparkade kvinnan som hamnade på gatan och som till slut begick självmord. Under tiden som Puccini komponerade Turandot led han av en svår depression och avled år 1924, innan operan hann bli färdig.