En hemsida om de bästa operamusikerna genom tiderna
Välkommen till Operans underbara värld! En värld av drama, masker, puder och intriger. Och naturligtvis av sång och musik. En symfoniorkester, en kör och solister brukar stå för det musikaliska. Själva berättelsen, illustreras av scenografi, rekvisita och smink, och dansarna såklart. Någon måste naturligtvis också skriva hela härligheten. På den här sidan kommer du kunna läsa om de största och mest berömda operamusikerna genom tiderna. Här kommer några smakprov.
Operan föddes i Italien, under perioden som kallas renässansen. I slutet av 1500-talet samlades en grupp poeter, konstnärer och musiker i Florens, för att damma av det antika Greklands dramer. Det var den här gruppen som fick idén att börja tonsätta klassiska historier och berätta dem med en kombination av teater och musik. Claudio Montiverdi var den som skrev det som blev känt som den första operan, L’Orfeo, 1607.
Berömda tonsättare i historien
En av tidernas mest berömda operamusiker var underbarnet Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart föddes 1756 i Salzburg, i en musikalisk familj. Redan som femåring började hans intensiva musikutbildning, och som fjortonåring skrev han sin första opera. Mozarts syster, Maria Anna Mozart, ansågs till och med som mer av ett underbarn än sin yngre bror Wolfgang, och på deras tidiga turnéer var det hennes namn som satt överst på affischerna.
Ett annat av de största namnen inom operan var Giuseppe Verdi, italiensk kompositör som levde mellan 1813–1901. Han skrev några av världens mest kända operor, som Aida, La Traviata, Otello och Rigoletto. En av världens absolut mest kända operor, Carmen, skrevs dock av en fransman, Georges Bizet. Tyvärr fick han aldrig se framgångarna, eftersom publiken inledningsvis inte uppskattade verket och succén inte tog fart förrän efter kompositörens död 1875.
Operakompositörer av idag
Det är lätt att tro att all opera skrevs under 1700-talet och 1800-talet, och att det är en konstform som inte har förnyats speciellt mycket sedan dess. Detta hör till en vanlig bild många har av opera, men stämmer inte. En modern operakompositör värd att nämna är Olga Neuwirth från Österrike, som samarbetat med Elfride Jelinek och arbetat om David Lynchs’ film Lost Highway till en opera.
Ett annat exempel på hur opera förnyas är operan ”HILMA – an Opera about Hidden Art”, där musiken och berättelsen också tar in projektioner av färger och mönster från konstnären Hilma af Klints konstverk, och återberättade scener ur hennes liv. Den spelades nyss på Moderna museet i Stockholm, med musik av Benjamin Staern, regi och libretto av Mira Bartov och scenisk design av Fredrik Glahns.
Operasångare
Operasångarnas operasångare torde gissningsvis vara tenoren Luciano Pavarotti från Italien. Under sin livstid (1935–2007) blev han världskänd för sina roller i nästan uteslutande italienska operor, där favoritkompositörerna var Bellini, Donizetti, Verdi och Puccini. Ett nästan lika stort namn var svenska Birgit Nilsson, dramatisk sopran. 1958 öppnade hon den 181: a säsongen på berömda operascenen La Scala i Milano, något som var ett av de allra största ögonblicken i hennes liv.
Maria Callas var en annan mycket berömd sopran, som gick under smeknamnet La Divina. Hon var en grekisk-amerikansk sångerska, född i New York 1923 och död 1977. Hon hade en bred repertoar och kunde göra många olika slags roller, något som ledde till en storslagen internationell karriär under 40- och 50-talen. Även hon hade äran att öppna säsongen på La Scala 1951, i rollen som “Elena” i Verdis Den sicilianska aftonsången.
Svenska operasångare av idag
Bland de svenska operasångarna som blivit kända även utanför kunniga musikkretsar är Marlena Ernman och Rickard Söderberg. Båda två har förutom sina musikaliska bedrifter också gjort sig kända som personer med ett stort samhällsengagemang. Rikard Söderberg höjer ofta rösten för HBTQ-personers rättigheter, och tar starkt ställningstagande mot den framväxande rasismen. Marlena Ernman har till exempel helt slutat ta uppdrag som kräver att hon flyger till jobbet, som ett ställningstagande för miljön.
När verkligheten överträffar operan
Kungliga Operan har varit Sveriges nationalscen för opera och balett sedan 1773. Operan ligger på Norrmalm i Stockholm och står på samma plats som det operahus där kung Gustav III mördades under en maskeradbal. En händelse som det för övrigt skrivits en opera om, tonsatt av Giuseppe Verdi. Maskeradbalen hade svensk premiär 1927. Om allt detta, och mer därtill kommer du kunna läsa på vår sida. Välkommen!